Recipes in English >> click on the picture >>>
Tejfölös mexikoi rakott burgonyapalacsinta
Hozzávalók (4 személyre):
1 doboz vörösbab konzerv, egy doboz kukoricakonzerv, egy doboz borsó, 2dl fejföl, 3-4 db paradicsom, 1 nagyobb vagy 2 kisebb kaliforniai paprika, (szépen mutat, ha különböző színűek), 2 dl sűrű paradicsomlé, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 mokkáskanál őrölt pirospaprika, 1 mokkáskanál cayenne bors, ízlés (és tűrőképesség) szerinti mennyiségű apróra vágott vagy szárított chilipaprika, 1 kiskanál morzsolt oregano, 1 kiskanál őrölt római kömény, csipetnyi őrölt fahéj, cukor, só, étolaj.
Elkészítés:
A paradicsomok héját lehúzzuk, a magokat eltávolítjuk, és a paradicsom húsát kockákra vágjuk. A paprikát is kimagozzuk és kockákra vágjuk.
Az apró kockákra vágott vöröshagymát 1-2 evőkanál olajon üvegesre sütjük, beleszórjuk a paprikaféléket, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a többi fűszert, jól összekeverjük, aztán felöntjük a paradicsomlével és 1 dl vízzel, majd fedő alatt (gyakran megkeverve) mérsékelt tűzön kb. negyed óráig főzzük.
Ezután hozzáadjuk a paprika- és paradicsomkockákat, a babot, borsót és a kukoricát is, és az egészet fedő alatt még 10 percig főzzük.a végefelé 2 dl tejfölt huppantunk bele.
KRUMPLIS TÉSZTÁJÚ PALACSINTA
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 3 tojás, 1 közepes főtt krumpli krumplinyomón áttörve, 4-5 evőkanál étolaj, 1 kiskanál só, csipetnyi őrölt bors, kb. 5 dl (szóda)víz. A sütéshez étolaj.
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük úgy, hogy a normál palacsintatésztánál egy picit sűrűbb legyen, aztán a tésztából a hagyományos módon, kiolajozott serpenyőben palacsintákat sütünk.
Ezután egy jénaiba palacsinta - szósz palacsinta- szósz az egekig és kéééész is..
Sebő már évek óta készíti ezt a saját ízesítésű ízbombát. Az eredeti jamaicai recept nem sokat mond az elkészítéséről, felsorolja a hozzávalókat, illetve, hogy fűszerezése tetszés szerinti. Sebő rövid iránymutatása így hangzik:
Érett banán (kb. 6 db-ból úgy 2 adag jön ki, minél érettebb a gyümölcs annál kevesebb méz, cukor kell hozzá).
Érett banánt össze kell törni egy tálban (én villát vagy krumplitörőt használok) Fűszer saját ízlés szerint, gyömbért, fahéjat, citromhéjat (esetenként megteszi a karácsonyi fűszerkeverék is) használok hozzá. Aztán adjuk hozzá a tejet, tojást (ízlés szerint). Egy kis méz és annyi liszt amennyit felvesz. Utána ki lehet sütni olajban, zsírban, porcukorral, mézzel, vagy nutellával tálalom...gyors, és finom...lehet csinálni egyébként bármilyen más gyümölcsből is, annál több liszt kell minél inkább több leve van a gyümölcsnek.... lehet zöldséggel is kísérletezni... Jamaicában a halas változat is elterjedt (nyilván ahhoz másfajta a fűszerezés) Vegánok, I-tal food rajongók hagyják ki a tojást, a tejet. Jah-Rá :-D
Hozzávalók
2 db tofu
2 evőkanál. olivaolaj
1 hagyma, apróra vágva
2 tk. darált friss fokhagyma
2 evőkanál. gyömbér
1 tk. szójaszósz
2 evőkanál. curry por,
2 evőkanál. fokhagyma por
2 szál friss kakukkfű
4 sárgarépa, átlós szeletekre
1/4 fej zöld káposzta, aprítva
1 csésze kókusztej (tejszín)
1 zöld kaliforniai paprika
1 piros kaliforniai paprika
1/2 brokkoli
4 mogyoróhagyma, szeletelt
1: tofu serpenyőben közepes lángon, 1 evőkanál napraforgóolajon aranyszínre, gyakran keverni , kb 10 perc. rátenni: papírtörlőre . Tegyük félre.
2 A nagy serpenyőben pirítanihagymát, fokhagymát és a gyömbért a 1 evőkanál napraforgóolajon , közepes-alacsony lángon puhára, kb 4 perc.
3adni tofu, szojaszósz, ízlés szerint, 1 evőkanál curry por, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 1 evőkanál fokhagyma por, friss kakukkfű, sárgarépa, káposzta és kókusztejjel.
hagyjuk 5 percig főzzük.
4 Keverje hozzá a zöld és piros paprika, brokkoli, fennmaradó evőkanál curry port, a maradék evőkanál szárított kakukkfű és a maradék evőkanál fokhagyma por. Fedjük le , főzzük 5 percig.
5 Rá a mogyoróhagyma és kakukkfű. Tálaljuk rizzsel …
A hagymát fokit kisebb kockára vágjuk, olajon pirítjuk.
A paradicsomokat kb. 1 percre forró vízbe tesszük, majd hideg vízben lehűtjük, és meghámozzuk. Félbevágjuk (fás részét kivágjuk), majd felkockázzuk (ne túl kicsire).
Egy nagy wokban (vagy más nagy, teflonos edényben) Párszor átkeverjük, és hozzáadjuk a paradicsomot. Kb. 5 percig többször kevergetve főzzük.
Hozzáadjuk a zellert habanerot, fűszereket olivát és még 5 percig főzzük.
Gyakran átkeverjük.
a végén kakukkfüvet és bazsakikomot teszünk rá.
Ételízesítős vízben kifőzzük a tésztát. Al dente!!! Olajat és külön sót ne tegyünk a vízbe!
Amikor a tészta megfőtt, a szószt sem kell tovább főzni. A tésztát leszűrjük, de nem engedünk rá hideg vizet!
A forró tésztára szedjük a szintén forró paradicsomszószt, és reszelt sajtot teszünk bele.pár pillanatra átforgatjuk..
Ital Stew Peas (Veggie Stew Peas
ÖSSZETEVŐK:
• 2 csésze vörösbab (esetleg lencse, vöröslence)
• 2 egész scotch bonnet paprika (magyar hasnak fél is elég)
• ¼ csésze víz
• 2 csésze kókusztej
• babérlevél
• 10 szegfűbors
• 4 gerezd fokhagyma (1 zúzott és 3 egész)
• 3 apróra vágott mogyoróhagyma
• 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
• 3 gally kakukkfű
• ½ teáskanál fekete bors
• 1 teáskanál természetes tengeri só
• 2 burgonya felkockázva
• 1 édesburgonya, felkockázva
• 3 sárgarépa, szeletelve
Részletek:
1. Áztassuk a babot vízben egy legalább 10-12 órán át
2. tegyük az edénybe: kókusztej, babérlevél, mogyoróhagyma, szegfűbors, egész fokhagymát és az egész borsot
3. Lassan forraljuk, és főzzük 1 ½ órát, vagy amíg a borsó meg nem puhul.
4. aztán hozzáadjuk a hagymát, zúzott fokhagymával és kakukkfűvel.
5. Aztán sárgarépa, és burgonyákat és a tésztagolyók
6. pároljuk 30 percig
7. Távolítsuk el a mogyoróhagyma, babérlevél és csípős paprika tálalás előtt.
8. Forrón tálaljuk, fehér rizzsel.
Veggie Spinners tészta
ÖSSZETEVŐK:
• 1 csésze búzaliszt
• Annyi vizet, hogy összeálljon
• Részletek:
1. lisztet egy közepes tálba.
2. keverni kézzel, miközben hozzáadunk annyi vizet, hogy egy kemény tésztát kapjunk.
3. gyúrjuk 3cm hosszú darabokká, tedd a forró levesbe.
4. Forraljuk, amíg el nem úsznak vagy tegyük fel őket főni az utolsó 20 percre.
Whole Wheat Flour Dumpling
Próbáltál már főtt teljes kiőrlésű gombócöt ezelőtt? Az egészségtudatos ember keres egy alternatívát a finom fehér lisztel szemben. A teljes kiőrlésű lisztből készített gombóc az igazi csemege számára. Ez sokkal táplálóbb, mint a finomított fehér liszt és természetes. A Jamaicani étkezés nem teljes nélküle.
ÖSSZETEVŐK:
2 csésze teljes kiőrlésű búza liszt
(én negyedrész kukoricaliszttel készítem)
½ teáskanál só
½ csésze hideg víz
elkészítés:
Keverjük össze a teljes kiőrlésű lisztet és a sót, egy nagy keverő tálba. Adjuk hozzá a vizet 3 teáskanállal először, ez éppen elég ahhoz, hogy a tészta összeáljon.
Egy enyhén lisztes felületen gyúrjuk a tésztát körülbelül öt percig.
Forraljuk egy fazék vízzel
Törje le darabokat, és gyúrja a tésztát enyhén lapított kerek alakúra, körülbelül 2 cm átmérőjűre.
Helyezzük egyenként, a fazék forró vízbe - (Kb. 5 -8 perc)
Ha étkezéskor marad belőle, azokat hagyjuk a vízben állni.
IrieZion tofu, spenótos,fűszeres szószban
Hozzávalók:
30 dkg tofu
1 kukoricakonzerv
1 nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt gyömbér
2tk curry vagy garam masala
1 tk őrölt koriander
1 tk római kömény
1tk kurkuma
4 közepes paradicsom
só
1 mirelit spenót (450g)
1 főzőtejszin
tészta vagy rizs.
Készítés:
Az apróra vágott hagymát két evőkanál olajon megdinszteljük, rádobjuk a zúzott fokhagymát és a fűszereket, kicsit átpirítjuk. Jön a minél kisebb kockákra vágott tofu, a kukorica és a felkockázott paradicsom,tejszín, sózzuk, főzzük kb. 15 percet. Megy bele a spenót, aztán még 15 perc rotyogtatás következik. Aki úgy érzi, a tányéron egy-két kanál joghurttal szelídítheti az ízét.
Tészta megfőz, és a végén belekever.
< Előző | Következő > |
---|