Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Én 2012 nyara óta igyekszem I-tal ételeket enni, de mellőzöm a húsevést is, ami mondjuk itt elég nehézkes, nem beszélve, hogy alig használunk zöldségeket idehaza és az áruházak importja is gyatra, de nyilván az ember igyekszik…
Nem igérem, hogy mindig saját recepteket fogok ide feltenni, de ajánlani fogok tesztelt, szeretett szimpi ételeket illetve pár színt megmutatni Karib ételekből, lehetőleg a hús nélküli világból..
Ital is Vital!!

ITALISVITAL430

Recipes in English >> click on the picture >>>

english version

 

Zsófia Palacsinta

Tejfölös mexikoi rakott burgonyapalacsinta

Hozzávalók (4 személyre):

1 doboz vörösbab konzerv, egy doboz kukoricakonzerv, egy doboz borsó, 2dl fejföl, 3-4 db paradicsom, 1 nagyobb vagy 2 kisebb kaliforniai paprika, (szépen mutat, ha különböző színűek), 2 dl sűrű paradicsomlé, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 mokkáskanál őrölt pirospaprika, 1 mokkáskanál cayenne bors, ízlés (és tűrőképesség) szerinti mennyiségű apróra vágott vagy szárított chilipaprika, 1 kiskanál morzsolt oregano, 1 kiskanál őrölt római kömény, csipetnyi őrölt fahéj, cukor, só, étolaj.


Elkészítés:

A paradicsomok héját lehúzzuk, a magokat eltávolítjuk, és a paradicsom húsát kockákra vágjuk. A paprikát is kimagozzuk és kockákra vágjuk.

Az apró kockákra vágott vöröshagymát 1-2 evőkanál olajon üvegesre sütjük, beleszórjuk a paprikaféléket, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a többi fűszert, jól összekeverjük, aztán felöntjük a paradicsomlével és 1 dl vízzel, majd fedő alatt (gyakran megkeverve) mérsékelt tűzön kb. negyed óráig főzzük.

Ezután hozzáadjuk a paprika- és paradicsomkockákat, a babot, borsót és a kukoricát is, és az egészet fedő alatt még 10 percig főzzük.a végefelé 2 dl tejfölt huppantunk bele.

KRUMPLIS TÉSZTÁJÚ PALACSINTA


Hozzávalók:

25 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor,  3 tojás, 1 közepes főtt krumpli krumplinyomón áttörve, 4-5 evőkanál étolaj, 1 kiskanál só, csipetnyi őrölt bors, kb. 5 dl (szóda)víz. A sütéshez étolaj.

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük úgy, hogy a normál palacsintatésztánál egy picit sűrűbb legyen, aztán a tésztából a hagyományos módon, kiolajozott serpenyőben palacsintákat sütünk.

Ezután egy jénaiba palacsinta - szósz palacsinta- szósz az egekig és kéééész is..

 

aital

 


 

Banán „tócsni”  Sebő módra (banana fritters)

Sebő már évek óta készíti ezt a saját ízesítésű ízbombát. Az eredeti jamaicai recept nem sokat mond az elkészítéséről, felsorolja a hozzávalókat, illetve, hogy fűszerezése tetszés szerinti. Sebő rövid iránymutatása így hangzik:

Érett banán (kb. 6 db-ból úgy 2 adag jön ki, minél érettebb a gyümölcs annál kevesebb méz, cukor kell hozzá).
Érett banánt össze kell törni egy tálban (én villát vagy krumplitörőt használok) Fűszer saját ízlés szerint,  gyömbért, fahéjat, citromhéjat (esetenként megteszi a karácsonyi fűszerkeverék is) használok hozzá. Aztán adjuk hozzá a tejet, tojást (ízlés szerint). Egy kis méz és annyi liszt amennyit felvesz. Utána ki lehet sütni olajban, zsírban, porcukorral, mézzel, vagy nutellával tálalom...gyors, és finom...lehet csinálni egyébként bármilyen más gyümölcsből is, annál több liszt kell minél inkább több leve van a gyümölcsnek.... lehet zöldséggel is kísérletezni... Jamaicában a halas változat is elterjedt (nyilván ahhoz másfajta a fűszerezés) Vegánok, I-tal food rajongók hagyják ki a tojást, a tejet. Jah-Rá :-D

 


 

Jamaican-Style Curried Tofu and Mixed Vegetables(I-tal)

Hozzávalók
2 db tofu
2 evőkanál. olivaolaj
1 hagyma, apróra vágva
2 tk. darált friss fokhagyma
2 evőkanál. gyömbér
1 tk. szójaszósz
2 evőkanál. curry por,
2 evőkanál. fokhagyma por
2 szál friss kakukkfű
4 sárgarépa, átlós szeletekre
1/4 fej zöld káposzta, aprítva
1 csésze kókusztej (tejszín)
1 zöld kaliforniai paprika
1 piros kaliforniai paprika
1/2 brokkoli
4 mogyoróhagyma, szeletelt


1: tofu serpenyőben közepes lángon, 1 evőkanál napraforgóolajon aranyszínre, gyakran keverni , kb 10 perc. rátenni: papírtörlőre . Tegyük félre.
2 A nagy serpenyőben pirítanihagymát, fokhagymát és a gyömbért a 1 evőkanál napraforgóolajon , közepes-alacsony lángon puhára, kb 4 perc.

3adni tofu, szojaszósz, ízlés szerint, 1 evőkanál curry por, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 1 evőkanál fokhagyma por, friss kakukkfű, sárgarépa, káposzta és kókusztejjel.
hagyjuk 5 percig főzzük.

4 Keverje hozzá a zöld és piros paprika, brokkoli, fennmaradó evőkanál curry port, a maradék evőkanál szárított kakukkfű és a maradék evőkanál fokhagyma por. Fedjük le , főzzük 5 percig.


5 Rá a  mogyoróhagyma és kakukkfű. Tálaljuk rizzsel …

 


 

 

Patricia hagymaleves


Hozzávalók:
•    fél kg hagyma
•    vaj
•    5 dl zölcsileves (el szoktam készíteni, de erőleves kocka is jó)
•    2-3 dl tejszín vagy pohár tejföl
•    só
•    1-2 fokhagymagerezd
•    bors
•    2 evőkanál liszt
•    köménymag
•    kakukkfű
•    1,5 dl száraz fehérbor
•    reszelt sajt
•    kenyérkocka
v
A hagymát hámozd meg, vágd kockákra. Olajon, vajon párold üvegesre, és engedd fel a levessel annyira, hogy ellepje a hagymát. Sózd, borsozd,fokizzd, köményezd, kakukkold  és főzd 30 percig.
Add hozzá a tejszínt, lisztet, bort és keverd el benne. Még forrón szórd meg reszelt sajttal, és adj hozzá pirítóskockákat vagy tegyél egy egész pirítóst az aljára.

 

IrieZion Paradicsomos Olivás Penne(Vegetarian)


1 közepes hagyma
10 nagy illatos paradicsom
4 gerezd fokhagyma
0,5  dl (extra szűz) olívaolaj
3 tk durvára darált színes bors
3 ek szárított bazsalikom
1 ek tengeri só
2 zellezzöld
1/4 habanero
1/2ek kakukkfű
3ek  bazsalikom
1/2ek oregano
10-30 szem zöld és/vagy fekete magozott olajbogyó (mennyiség és szín ízlés szerint)
jó minőségű penne tészta (lehetőleg durumlisztes)
200g reszelni  való sajt
Tészta főzéséhez:
csipet ételízesítő

A hagymát fokit kisebb kockára vágjuk, olajon pirítjuk.
A paradicsomokat kb. 1 percre forró vízbe tesszük, majd hideg vízben lehűtjük, és meghámozzuk. Félbevágjuk (fás részét kivágjuk), majd felkockázzuk (ne túl kicsire).
Egy nagy wokban (vagy más nagy, teflonos edényben) Párszor átkeverjük, és hozzáadjuk a paradicsomot. Kb. 5 percig többször kevergetve főzzük.
Hozzáadjuk a zellert habanerot, fűszereket olivát és még 5 percig főzzük.
Gyakran átkeverjük.
a végén kakukkfüvet és bazsakikomot teszünk rá.
Ételízesítős vízben kifőzzük a tésztát. Al dente!!! Olajat és külön sót ne tegyünk a vízbe!
Amikor a tészta megfőtt, a szószt sem kell tovább főzni. A tésztát leszűrjük, de nem engedünk rá hideg vizet!
A forró tésztára szedjük a szintén forró paradicsomszószt, és reszelt sajtot teszünk bele.pár pillanatra átforgatjuk..

 


Ital Stew Peas (Veggie Stew Peas

 

Ital Stew Peas (Veggie Stew Peas)


ÖSSZETEVŐK:
•    2 csésze vörösbab (esetleg lencse, vöröslence)
•    2 egész scotch bonnet paprika (magyar hasnak fél is elég)
•    ¼ csésze víz
•    2 csésze kókusztej
•    babérlevél
•    10 szegfűbors
•    4 gerezd fokhagyma (1 zúzott és 3 egész)
•    3 apróra vágott mogyoróhagyma
•    1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
•    3 gally kakukkfű
•    ½ teáskanál fekete bors
•    1 teáskanál természetes tengeri só
•    2 burgonya  felkockázva
•    1 édesburgonya, felkockázva
•    3 sárgarépa, szeletelve
Részletek:
1.    Áztassuk a babot vízben egy legalább 10-12 órán át
2.    tegyük az edénybe: kókusztej, babérlevél, mogyoróhagyma, szegfűbors, egész fokhagymát és az egész borsot
3.    Lassan forraljuk, és főzzük 1 ½ órát, vagy amíg a borsó meg nem puhul.
4.    aztán hozzáadjuk a hagymát, zúzott fokhagymával és kakukkfűvel.
5.    Aztán sárgarépa, és burgonyákat és a tésztagolyók
6.    pároljuk 30 percig
7.    Távolítsuk el a mogyoróhagyma, babérlevél és csípős paprika tálalás előtt.
8.    Forrón tálaljuk, fehér rizzsel.


Veggie Spinners tészta


ÖSSZETEVŐK:
•    1 csésze búzaliszt
•    Annyi vizet, hogy összeálljon
 
•    Részletek:
1.    lisztet egy közepes tálba.
2.    keverni kézzel, miközben hozzáadunk annyi vizet, hogy egy kemény tésztát kapjunk.
3.    gyúrjuk 3cm  hosszú darabokká, tedd a forró levesbe.
4.    Forraljuk, amíg el nem úsznak vagy tegyük fel őket főni az utolsó 20 percre.


 

Curry Lencse (I-tal)


 
A curry lencse olyan főétel, hogy vegetáriánusok és nem vegetáriánusok is fogyaszthatják. Az ízletes és könnyű megfőzni. Lencse a fehérjében gazdag, így magában is jó eleme lehet a rendszeres, egészséges  táplálkozásnak. Próbáld ki!
ÖSSZETEVŐK:
•    1-csésze szárított Lencse
•    Kockára vágott zöldségek (sárgarépa, zeller, burgonya, stb.)
•    1 hagyma - apróra vágott
•    ½ teáskanál fokhagyma só
•    ½ teáskanál tengeri só ízlés szerint
•    2-evőkanál curry
•    ¼ csésze víz
•    2-evőkanál olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS:
1.    Beáztatni olívaolajba és ¼ csésze vízbe, sóban és fokhagymában 1 csésze Lencsét éjszakára
2.    Melegítsük fel az áztatott lencsét
3.    Adjunk hozzá apróra vágott hagymát
4.    Adjut hozzá a zöldségeket főzzünk belőle lencse pörköltet
5.    Adjuk hozzá a curryt és keverjük, amíg enyhén sűrű lesz
6.    10 percig főzzük,  víz hozzáadásával pörkölt állagúvá
7.    Tálaljuk, barna vagy párolt fehér rizzssel( a képen sáfrányos rizzsel)
 
currylencse

 

Főtt Búza Dumpling (I-tal)

Whole Wheat Flour Dumpling

Próbáltál már főtt teljes kiőrlésű gombócöt  ezelőtt? Az egészségtudatos ember keres egy alternatívát a  finom fehér lisztel szemben. A teljes kiőrlésű lisztből készített gombóc az igazi csemege számára. Ez sokkal táplálóbb, mint a finomított fehér liszt és természetes. A  Jamaicani étkezés nem teljes nélküle.

ÖSSZETEVŐK:

    2 csésze teljes kiőrlésű búza liszt
 (én negyedrész kukoricaliszttel készítem)
    ½ teáskanál só
    ½ csésze hideg víz


elkészítés:

    Keverjük össze a teljes kiőrlésű lisztet és a sót, egy nagy keverő tálba. Adjuk hozzá a vizet 3 teáskanállal először, ez éppen elég ahhoz, hogy a tészta összeáljon.
    Egy enyhén lisztes felületen gyúrjuk a tésztát körülbelül öt percig.
    Forraljuk egy fazék vízzel
    Törje le darabokat, és gyúrja a tésztát enyhén lapított kerek alakúra, körülbelül 2 cm átmérőjűre.
    Helyezzük egyenként, a fazék forró vízbe - (Kb. 5 -8 perc)
Ha étkezéskor marad belőle, azokat hagyjuk a vízben állni.

 


 

Iriezion Kapros-juhtúrós-lilahagymás lángos (vegetarian)

langos

Hozzávalók 10   lángoshoz:

60 dkg kenyérliszt
25 dkg héjában főtt, áttört krumpli
2,5 dl langyos tej
4 dkg élesztő
1 teáskanál porcukor
3 teáskanál só
1 dl langyos víz
1 evőkanál növényi olaj
A tejben a cukorral megfuttattam az élesztőt. Közben kelesztő tálba szitáltam a lisztet és elkevertem a sóval. Végül minden hozzávalót felhasználva tésztát gyúrtam. Alaposan megdagasztottam és egy órán át hagytam kelni a hideg sütőben (itt is kb. 26 C fok van). Lisztezett felületre borítottam, 10 részre osztottam és kis cipókat formáztam, majd letakarva hagytam még keni fél órát.
 
Töltelék:.
Egy kis darab, maradék feta a hűtőből, ez volt az ihletadó. Volt egy kis maradék felvágott lilahagymám. Fokhagyma nélkül nincs lángos, ez az összetevő egyértelmű volt. A kaprot pedig azért választottam a fekete olajbogyó helyett, mert jó barátságban van a lángossal és olyan ízt akartam még belevinni, hogy legyen határozott gerince az ételnek. egy kis Juhturó, kefír, füstölt mozarella
Egyszerűen összekevertem a hozzávalókat és egyik felére rákentem, majd a tészta másik felét ráhajtottam, és körben, a szélén jól összenyomtam. (Ha nem akar összeragadni, a szélét elõször kenjük meg kevés vízzel, és utána nyomjuk össze.) Bõ, forró olajban, közepes lángon szép pirosbarnára sütjük és ollé.

 

IrieZion tofu, spenótos,fűszeres szószban

Hozzávalók:

    30 dkg tofu
    1 kukoricakonzerv
    1 nagy fej hagyma
    3-4  gerezd fokhagyma
    1 tk őrölt gyömbér
    2tk curry vagy garam masala
    1 tk őrölt koriander
    1 tk római kömény
    1tk kurkuma
    4 közepes paradicsom
    só
    1 mirelit spenót (450g)
    1 főzőtejszin
     tészta vagy rizs.

Készítés:

Az apróra vágott hagymát két evőkanál olajon megdinszteljük, rádobjuk a zúzott fokhagymát és a fűszereket, kicsit átpirítjuk. Jön a minél kisebb kockákra vágott tofu, a kukorica és a felkockázott paradicsom,tejszín, sózzuk, főzzük kb. 15 percet. Megy bele a spenót, aztán még 15 perc rotyogtatás következik. Aki úgy érzi, a tányéron egy-két kanál joghurttal szelídítheti az ízét.

Tészta megfőz, és a végén belekever.

tofff

 


 

 
 

 

 

 

 

 

Share

Számoljunk...

mystat