Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

pulipici  PuliSound Interjú az IrieZion -on


Egy Terjedelmes és tartalmas interjút olvashattok a Pulisound két tagjával, BomBoLeee-vel valamint a Ladánybene 27ből ismert  RasTamással.

 pull11

- A hazai massíve talán még nem tud mindent a Pulisound-ról, amely mostanában egyre inkább aktív kezd lenni. Néhány kérdéssel megkerestük a két tagot, BomBoLeee-t, valamint RasTamás-t, aki a Ladánybene 27 zenekar sajnos már csak volt dobosa.

IZ: Mióta foglalkoztok zenével?

RasTamás: Már régóta zenéltem, mint hangszeres zenész, a Ladánybene 27 keretein belül, de mint selector, nagyjából a 90-es évek közepe óta. Azt hiszem 96 vagy 97 volt az, amikor Tibi elindította a Trench Town nevezetű reggae klubot, amely az egyik első ilyen reggae klub volt magyarországon és ott játszogattam én is néha, két kis asztali lemezjátszóval. Eközben meg persze doboltam a zenekarban, majd később együtt csináltuk a LB Soundsystemet Tibivel...

BomBoLeee: Én is elég korán kb 6 vagy 7 évesen keztem tanulni hangszereken játszani (kezdetben Bob Dylan szájharmónika, 2 literes fazék a földön, talpra kötözött fakanállal dobolva) és amikor kb 13 éves voltam vettem fel életem elsö mix-ét. Két kazettás deck-el és egy keverővel játszottam le és egy harmadik kazettadeck-re rögzítettem. 1995-ben kezdtem a lemezgyűjtögetést, miután a bátyám hozott nekem haza Jamaikából lemezeket amiket játszhattam. Hamarosan megkaptam kedves apámtól a legelsö két saját lemezjátszót, meg egy új keverőt. A legtöbb soundsystem már akkor kezdte a CD-Player játszást, de én a mai napig, tehát már több mint 18 éve maradtam a 7”inch/10”inch és persze 12”inch lemeznél, amiböl a mai napig kb 10.000-et gyüjtötem össze. De sajnos be kell vallanom, hogy mára én is digitális selector lettem. Persze nem felejtettem el a lemezeket, de mivel két autóbaleset és rengeteg sportbaleset után maradtak krónikus fájdalmaim, így a digitális controller-t, egy külsö vinyot meg egy laptopot kell csak cipelnem, amit könnyebb eljuttatni a bulikba. Régebben kb 1000 kis lemezzel, 2 lemezjátszóval, egy keverövel és persze a sampler-el mentem buliba. Amibe kocsi is belerokkant. És a legtöbb mai sound-hoz képest én legalábbis még tudok lemezröl is átmeneteket keverni. És vissza is fogok térni nemsokára egy egészséges digitális/analog mixre. 4 csatornás digi-controllert vettem, ahol 2 csatornát a 2 lemezjátszóknak(analog) használok, és a másik 2 csatornát a laptopnak(digitális). Igy maradok a lemezeknél is, és a dubplatek meg saját remixek a laptoprol fognak szólni. Modern Old-School Sound ;)

IZ: Mikor született meg a Pulisound ötlete?

RasTamás: Mielőtt a Pulisound megszületett, mi már zenéltünk közösen. Nem csoda, hiszen már kb. 11 éve ismerjük egymást. Talán legelőször 2001-ben vagy 2002-ben álltunk együtt a színpadon. Főleg a Reggae Camp-en léptünk fel, míg a többiek csak egymás mellett, mi mindig csapatban zenéltünk. Válaszolva a kérdésre, hivatalosan 2009-ben léptünk fel Pulisound néven a Reggae Campen, Monorierdőn...

IZ: Hogy jött a Pulisound név?

Pulisound: Gondolkodtunk valamin, ami magyaros is, de mégis valahogy jamaikai. Így jött a puli kutya ötlete, ami egy igazi magyar fajta és dreadlockja, mint egy rasztának, így kötődik a jamaicai és magyar a kultúrához is.

IZ: Tehát akkor 2009-ben vagyunk, már megszületett a Pulisound, és innen hogyan tovább, hogy nézett ki a felállás?

BomBoLeee: Én kint voltam Németországban, játszottam több soundsystemmel és próbáltam a távolság ellenére is nyomni ezt a dolgot a Pulisound név alatt. De mindig visszajöttem Németországból, legalább a Reggae Camp idejére, hogy egy nagy bulit csapjunk RasTamás-sal közösen. Így jött a „német-magyar név”, hogy From Germany to Hungary. Amikor a Reggae Campen voltam, általában a felállás úgy nézett ki, hogy RasTamás és én, plusz a Reggae Camp All Stars mc-k...

pull2

IZ: Mostanában van egy Dubplate Session projektetek, ez az ötlet mikor született meg?

RasTamás: Megint vissza kell mennünk egy Reggae Camp-re, 2010-be, délután volt egy Dubplate Session (amit mi szerveztünk), ahol mi, a backstage konténerben, Perfect fellépése előtt felvettük és kevertük az első két dubplate-ünket. Még aznap játszottuk a soundsystem-sátorban, ahol Perfect is bulizott a mi zenénkre, és később az aznap felvett dubplate-ekre. Igazábol ott született meg nemcsak a legelső két Pulisound dubplate-ünk, hanem a Dubplate Session projektünk is.

 {youtube} dPGY8M7LvN0|420|230|0{/youtube}

pulisonnd perfecr

IZ: Az volt az utolsó Reggae Camp az idei reborn elött. BomBoLeee kint él külföldön, hogyan valósultak meg így közös zenélések?

BomBoLeee: Igen, én már itt voltam kint Ausztriában és csináltam egyelőre egyedül vendég soundsystem-ekel és énekesekkel a bulikat. Egy idő után született egy buli sorozat, amit úgy nevetem el hogy „Yard Bash”. Mindig úgy voltam kiírva, hogy „Pulisound Championsound – Germany/Hungary”, aztán ha RasTamás is itt volt helyben, akkor közösen léptünk fel.

RasTamás: Az én részem ebből az, hogy én emellett két projektben is benne voltam. Azért nem lett 2009 előtt Pulisound, mert benne voltam a Ladánybene 27 zenekarban, és az LB Reggae Sound Systemben, ebbe fektettem minden energiámat. De ha BomBoLeee magyarban volt, vagy nekem lehetőségem volt kimenni Ausztriába, teljes erővel csaptuk a Pulisound-ot.

IZ: Magyarországon régen léptetek fel. Hol látható nyáron a formáció?

BomBoLeee: Hát igen, Pesten a FILTER-Club-ban volt az utolsó bulink, de azóta nem is volt időnk utazni, hogy zenéljünk. Elfoglaltak voltunk. Tavaly áprilisban megszületett a fiam „Damian-Dávid” , aki már most scratcheli a digi-controlleren a zenéket ;) . Tominál a költözés Ausztriába kezdett aktuális lenni, ezért nem sok energia és idő maradt a zenére. Max .net-en csináltunk sokat, de még saját bulikra sem volt idő. Mára szerencsére mindketten, családdal együtt úgy érezzük, hogy megérkeztünk új otthonunkba. Nyáron itt a környéken (Salzburgerlandban) 5 nagy fellépésünk lesz, mellette kisebbek is .Talán bejön néhány külföldi booking is. Sajnos az idő hiányzik sokszor... Nemrég pont veled beszéltük meg hogy kapsz bulit, mert meghívtál bennünket a „Tavirózsa Reggae Fesztivál”-ra, és mi persze hogy jövünk, már hiányzik a magyar reggae/dancehall massive. Egyben biztosak lehettek: Kaptok Bullet ! Bulit Bullet...

IZ: Mi a különlegessége a magyarországi fellépésnek?

RasTamás: Hát hol is kezdjük? Kezdjük az elején, talán még nem Pulisound néven, de mindig is közösen játszottunk a camp-eken.

BomBoLeee: Jól emlékszem még a Reggae Camp Komárom-ra, akkor volt a legelső fellépésem Magyarországon. Még magyarul sem tudtam rendesen, így sokat beszéltem és énekeltem németül vagy angolul ;) aztán Reggae Camp Gárdony, ott már Dreadhead, Áfonya, RasTamás, T.B. Homelock és sok más selector-al szerepeltünk felváltva. A DUNA TV pont engem meg Dreadhead-et választott ki egy riport-ra, amit a tóparton vettünk fel. Elég vicces riport volt, mert a magyar nyelvtudásom még nem volt tökéletes, így Dreadhead-del próbáltam fordíttatni. Ő viszont a németet töri, emiatt magyarul, németül és angolul csináltuk a riportot. Bent a stúdióban biztos örültek a vágásnál ;) Sajnos én még nem is láttam azt a riportot. Ha valakinek megvan, légyszi küldjétek el erre az email címre: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Majd 1-2 óriási százhalombattai buli után, ahol már igazi sound stilusban léptünk fel, következtek: RasTamás(Effects), BomBoLeee(Selector/Deejay) és a Mc All Stars (Miksátol kezdve, Jr Brown, Krsa, Milli Chab, Osagyefo(Ghánábol), MC Snakey(Dominikábol) és sok sok mással...) mivel nem volt saját MC-nk/Deejay-nk. Késöbb két óriási Monorierdö Reggae Camp után, ahol már Pulisound név alatt futott az egész. Azóta egy fellépésünk volt a FILTER-Club-ban. Ezért is várjuk már nagyon a Tavirózsa Reggae Fesztivál-t, hogy tudjunk megint közösen egy Bullet Bulit csapni. Rengeteg új zenénk gyűlt össze. Új remix-ek, dubplate-ek, és két energiával töltött Puli vár rátok! ! ! Kértek Bulit ? Kaptok Puli-t ! Wuuff, Wuuff...

https://soundcloud.com/pulisound-championsound/k-rtek-bulit-kaptok-pulit-pull

Mi egy magyar, német,- és most már osztrák sound lettünk, és nemsokára magyar részünk a magyar massive-nak fogja tolni a seggrázó zenéit. Addig is lehet mixeket és remixeket a soundcloud-on hallgatni:

https://soundcloud.com/pulisound-championsound

és dubplate-eket a :

https://soundcloud.com/pulisound-productions -on.

IZ: BomBoLeee, te nemrég jártál Jamaikán. Mi járatban voltál?

Mesélj az élményeidről! BomBoLeee: Karácsonyi ajándékba kaptam egy borítékot imádott páromtól. Egy repülőjegy lapult benne, úti cél :Kingston, Jamaika. Akkor még fel se fogtam az egészet, de gyorsan eljött az idő, mikor pakolás, és irány Jamaica. Pad Anthony (veterán singer/songwriter/Deejay), egy nagyon jó barátom várt a repülötéren . Nála laktam, és vele voltam úton.

{youtube} TUKbhOITdvY |420|230|0{/youtube}

Sok sok stúdióban jártunk, buliztunk és megmutatta nekem azokat a helyeket, ahol nem sok külföldi jár. Láthattam melyik énekes hol lakik . Pad mindig mondta: „Itt lakik Tony Rebel és Queen Ifrica, itt Sean Paul, itt Movado területe, itt Baby Cham-é”... Voltunk a Bob Marley múzeumban, ami már maga egy hihetetlen érzés volt, de Bongo Herman-t is megismerhettem a múzeum területén. Nem is folytatom, mert pont vagdosom össze a filmet az utazásomról. Majdnem minden benne lesz. Sizzla szülinapi bulija, a dubplate session-ek, egy utazás az Ocho Rios "Dunn´s River Falls and Park" vízeséshez és a tengerhez, és még sok minden, de nem sokára ti is láthatjátok. Kb 100 perces, tele jó zenével, óriási képekkel és videókkal, és az egész angolul fog megjelenni. Jamaikából már most kérdezik, mikor jelenik meg ;) hát: „Soon come, jamaican 5 minutes” ;) De a Youtube-on már vannak fent videók:

http://www.youtube.com/user/PULISOUNDchampion

és fényképeket meg itt találtok:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200390386180228.1073741829.1172734428&type=3

IZ: Tamás a Ladánybenés búcsúd óta keveset hallottunk rólad, merre jársz, mivel foglalkozol mostanság?

RasTamás: 2012 decembere óta Ausztriában élek a családommal, egy tiroli, kutyásokra specializálódott szállodában dolgozom (ahogy egy Pulisound-tagnak illik). Az eltelt időszak az itteni ritmus felvételével telt... ez idő alatt a PULISOUND lendületét BomBoLeee energiája tartotta életben... :) A terveink szerint megyünk tovább az eddigi úton, most már bulikon, fesztiválokon pörgetve az összegyűjtött kiváló, és különleges dubplate-jeinket, szervezve a dubplate session-öket, mixeket, remixeket és videókat vágva... Én is megérkeztem az uj otthonomba és mostantól teljes erővel, és közösen fogjuk tolni a Pulisound-ot.

BomBoLeee: 4 éves lesz a Pulisound. We come to celebrate 4 years Pulisound wid yuh together... Ünnepeljük közösen a Tavirózsa Reggae Fesztivál-on Délegyházán, július 10. és 14. között. Tehát ha kértek bulit, kaptok bullet ! Bullet bulit ! ! !

Keressetek meg minket a facebook-on is, és mindenkit szeretettel várunk a Pulisound csoportban:

http://www.facebook.com/pages/PULISOUND-CHAMPIONSOUND-Outta-Hungary/212766295427066?fref=ts

 

Jah Bless és maximum respect...

 

-nabu-didgeridoo-

Share

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebookMyspace bookmarkJP-Bookmark

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Számoljunk...

mystat