bob-marley-120Bob Marley Születésnapja alkalmából,
egy Bob Marley Lemezajánlóval tisztelgünk,
a mester és a művei elött

Bob Marley Születésnapja alkalmából, egy Bob Marley Lemezajánlóval tisztelgünk, a mester és a művei elött.

 
 
bob marley confrontation
 
A nevezett albumot sokáig hajtottam, így nagyon megörültem mikor csak 5 fontért (1750 Ft) láttam egy használt lemezkereskedés kirakatában. Természetesen egyből állt az alku... A Confrontation album az első posztumusz kiadvány a sok közül, azonban talán nem is ezért fontos, hanem azért mert ez volt az első, amely még teljesen új dalokat tartalmazott. Igazi klasszikusok mint a Chant Down Babylon, Buffalo Soldier és kevésbé ismert dalok, amelyek ugyan olyan sikeresek és jók, mint a neves társaik. Vegyük sorba a témákat:
Természetesen a lemez fő témája a rastafarizmus. A rasta értékek áthatják az albumot: Érdekes a kezdő nóta "verbális agresszivitása".
"Come we go burn down Babylon One more time / Gyere s égessük le Babylont még egyszer /
For them soft, yes them soft / mert ők gyengék, igen gyengék...
Men see their dreams and aspirations / mert láthatóak az álmaik és aspirációik /
And all their wicked intentions to destroy the human race / s minden álnok igyekezetük, hogy elpusztítsák az emberi fajt."
 Bob Marley – Chant Down Babylon
Marley tudatosan vagy éppen akaratlanul, egyébként ezt a dalát a rasta "reasoning"  rendszerére építette , s egyértelművé teszi, hogy a felgyújtás csak "átvitt" értelemben következik be, mintegy az embereket kell felébreszteni, hogy figyeljenek oda arra, amit tesznek ők maguk, illetve amit a nevükben tesznek más emberek, pl. a politikusok.
"A reggae zenével kántálhatjuk le (kényszeríthetjük földre) Babylont, mert a zene a kulcs, ami hozza a rasták hangját..."
A lemez második dala a sokak számára először csak az 1 évvel később megjelenő Legend válogatásról ismert, az egyik legnépszerűbb dala Robert Nestának, az Amerikába hurcolt "rasta" esetét taglalja, aki a szabadságáért s az USA megszületéséért harcol, igen a Buffalo Soldier...
Ahol abbahagyta Bob az első számban ott folytatja a harmadikban: Jump Nyahbinghi, szintén Babylon megdöntésére hívja fel a rastákat (v. a nyahman-eket), s a rituális dobolás s tánc dicsőítése, bemutatása ez a dal.
A következő tune elgondolkodtatott, vajon Marley kire gondol s miről énekel? Első olvasatra a jamaicai zenei változásokra asszociáltam, aztán eszembe jutott, hogy Marley karrierje során eljutott arra a pontra mikor is jelei mutatkoztak, hogy elválik az Island kiadótól s a Polygramhoz szerződik... Talán erről is szól ez a dal... Nem tudom ezt talán gondoljátok ti is végig, mindenesetre még sosem hallottam Marley-től egy ilyen nótát előtte és igen nem tévedés, még káromkodást is kiváltja belőle valami...
"I was born in the country, right on the top of the hill / Vidéken születtem, a hegy tetején /
 I still remain, I know, I still, I will / De mégis maradok, tudom, mindig, fogok,/
But through your fu... respect / de a kib...ott dicsőítéseteken keresztül /
And through your false pride / s a hamis büszkeségetek miatt /
 Someone wanna take JAH children for a ride / Valaki JAH gyermekeit akarja elragadni /
Shut Up! Open the gate and let the saints thru / Kuss legyen s engedjétek a szenteket keresztül..."
Bob Marley – Mix up Mix up
Miután szembesülünk ezzel a fajta keseredettséggel, Marley rávilágít mi a teendő: "
I wanna clear the wheel once and for all / Meg akarom tisztítani a kereket egyszer s mindenkorra (tisztába akarom rakni ezt a dolgot ) / I wanna clear my wheels / Meg akarom tisztítani a kerekeimet (újjászületni?) /
I don't care who fall / nem érdekel, hogy ki hullik el..."
 
Előfordulhat, hogy itt Chris Blackwell-re gondol, vagy az újonnan kibontakozó dancehall képviselőire? Nehéz kérdés. Az biztos, hogy az album illetve talán Bob Marley karrierjének egyik legnehezebb értelmezhető mondatai ezek.  
Ez a fajta keseredettség és egyfajta düh megtalálható a Stiff Necked Fools nótában is. Valószínűleg ez a fajta kitörés egyébként Don Taylornak szólt, aki kijátszotta Marley-t és számos esetben plusz pénzekkel terhelte a koncerteket...
A lemezt uralja a rasta és a kulturális értékek megéneklése (összesen 7 szám), azonban a világi témák is helyet kapnak, a már említett Mix Up Mix Up s a Stiff Necked Fools-on kívül, a Trench Town c. track Marley egykori lakóhelyéről, a Trenchtown kerületről szól. A befejező tune a Rastaman Live Up! címet viseli, amivel Marley egy keretet ad a mondanivalójának, hisz azzal kezdte, hogy Chant Down Babylon s a következő sorokkal fejezi be:
"Grow your dreadlocks / Növessz rastát /
 Don't be afraid of the wolf pack / Ne félj a farkas csordától...
Rasta man live up nyabhingi man don't give up / Rasta man alkalmazkodj nyabhingi man ne add fel...”
Bob Marley – Rastaman Live Up!
 
 
 

ANGOLzaszloBob Marley & The Wailers – Confrontation (Island, 1983)
Probably there are no new details about the king of reggae. I have digged out one of my favorite post humus album from the Honorable Bob Marley. The above mentioned LP was the first release after Bob's passed away which contained unreleased material. Real classical recordings such Chant Down Babylon, Buffalo Soldier, Stiff Necked fools are pearls of this album. Let's start at the first scratch, Chant Down Babylon Down. Marley has either conscious or unconscious built up to reflect the rasta's traditional oral history element the nyabinghi chant. It is a way of delivering lyrics in kind of mixture of uplifting spiritual message and „social aggression” which was quite typical in the society at the time.
"Come we go burn down Babylon One more time
For them soft, yes them soft
Men see their dreams and aspirations
And all their wicked intentions to destroy the human race”
Bob Marley – Chant Down Babylon
The following track is Buffalo Soldier which in some part of the world (mostly in the so called socialist countries) has been spread only one year later when the well – known Legend album has been released. It is dedicated to the fallin' black soldiers who were fighting during the Civil War in the USA.
Track 3 is back to the tough rasta subject, „Jump Nyabhingi” call upon to destroy Babylon's wickedness due our „spiritual war – dance”. And we came to Mix Up Mix Up. A tune when we listening to must bear in our mind of the changing social reality which has affected the music industry as well. But who has the singer thought of when is was singing the lines like these?
„I was born in the country, right on the top of the hill
I still remain, I know, I still, I will
But through your fu... respect
And through your false pride
Someone wanna take JAH children for a ride
Shut Up! Open the gate and let the saints thru..”
Bob Marley – Mix Up Mix Up
Such a language was'nt typical Nesta statement on a record. When he was writing those lyrics he made up his mind to leave Island Records and sign to Polygram, so can it be a message to Chris Blackwell? Or those words have been forced out by his disappointment to Don Taylor who has faked the Wailers tours on several occasions?
Eventually he aims the new dancehall phenomenon which was to take over in Jamaican entertainment industry in those days. There is no answer, only different hypothesizes.
Those kind of disappointment and rage can be track down in Stiff Necked Fools as well but before we would think these kind of message is only particular, the real message of the LP what else could be than praising H.I.M. On the other hand social consciousness is a very important part of the songs included Trench Town Rock.
Regarding the structure of the album the fact of a frame can't be hidden from the listeners. As it starts the LP with Chant Down Babylon so has the producer decided to finish the vinyl with Rastaman Live Up!
"Grow your dreadlocks
Don't be afraid of the wolf pack
Rasta man live up nyabhingi man don't give up”
Bob Marley – Rastaman Live Up!
bob-marley-430
Happy Earthstrong Honorable Robert Nesta Marley!
 
-SEBŐ-

 

Share

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Számoljunk...

mystat